Kuchařské pověry

Věděli jste, že existují pověry, kterým věří nejedna kuchačka a kuchař. Hodně z nich je považuje dokonce za pravdivé i když dnes už je dokázáno, že to není až taková pravda. Někdy je správně jen část a někdy je to dokonce celé úplně jinak. Takže pojďme se na tyto mýty a pověry podívat blíže. Za každou uvádíme i krátké vysvětlení. Pokud máte další pověru, tak budeme jenom rádi pokud jí přidáte do komentářů po tímto článkem. Ale nyní už k oněm receptům, které rozhodně pravdivé nejsou. Kuchyňské pověry 1.) Pro dobrý vývar se maso musí dát do studené vody a pomalu zahřívat tak, aby pustilo více šťáv do vody. Naopak maso vložené rovnou do horké vody si udrží víc šťávy a chuti. - Ano toto platí, ale jenom pokud je masa vařeno po krátkou dobu. Při delší době není žádný chuťový rozdíl. 2.) Rychlým zatáhnutím masa se uvnitř udrží šťávy. - Není to pravda. Pouze se vytvoří kůrka, která má specifickou chuť, ale udržení a kumulaci šťáv to nepomůže. 3. ) Steak solíme před tepelnou úpravou (sůl dobře pronikne do hloubky, bude dobře ochucený). Steak solíme po tepelné úpravě (maso ztratí šťávu a nebude se dobře karamelizovat). - Ani jeden z tento tradiční recept není pravdivý. Laboratorními experimenty bylo zjištěno, že solení nemá žádný zásadní vliv na šťavnatost. 4.) Vodu solíme, až když začne vařit. Pokud ji osolíme na začátku, doba k dosažení varu bude delší. - Možná tak v laboratorních podmínkách. Doma rozdíl absolutně nepoznáte se sebepřesnějšími stopkami. 5.) Noky jsou hotové, když ve vroucí vodě vyplavou na hladinu. Tak pravý recept. - Toto platí jen přibližně a nepřesně. Noky nadnáší vodní pára, která ulpívá na povrchu noků. Pára se ale vytváří nerovnoměrně, takže to spíše odpovídá o správné teplotě vody, než hotovosti noků.

Publikováno: 19. 08. 2010

Autor: Denisa Kopecká