Gastro hrnce pro přípravu různých jídel

Jedním z nejdůležitějších nádobí v profesionálně naplánované a vybavené kuchyni jsou gastro hrnce. Můžete si pořídit univerzální přístroj, ale když je kuchyně plně vytížená a tým realizuje různé objednávky, pak se nejlépe osvědčí nádobí sestavené pro přípravu konkrétních jídel nebo pokrmů. Přestože jsou hrnce obvykle vyrobeny z nejkvalitnější nerezové oceli, která nenasákne pachy, oddělené hrnce jsou nejlepším způsobem jak vařit profesionálně. Jaké speciální hrnce se vyplatí mít v restaurační kuchyni? Zde je několik výrobků, které stojí za to vyzkoušet.

Hrnec na vaření těstovin a chřestu

Těstoviny jsou součástí mnoha pokrmů. Využívají se zároveň v restauracích a barech, stejně tak v provozech, které se zaměřují na italskou a orientální kuchyni. Vyplatí se tedy pořídit hrnec, ve kterém vždy uvaříte dokonalé těstoviny. Který hrnec na vaření těstovin je nejlepší? V profesionální kuchyni se k tomuto účelu často používá hrnec na chřest. Přestože, jak napovídá název, jedná se o nádobí určené primárně na vaření chřestu, speciální vnitřní hrnec zajistí bezproblémové uvaření těstovin. Hrnec na vaření chřestu lze také použít k udržení správné teploty párků pro přípravu párků v rohlíku. Další metodou osvědčenou v profesionálních kuchyních je použití speciální integrované vložky, která současně plní funkci cedníku. Tyto integrované vložky jsou vyrobeny z nerezové oceli a jejich hlavní předností může být to, že díky nim lze současně v jednom hrnci vařit různé druhy těstovin. Ovšem za předpokladu, že se jedná o vložky ve tvaru trojúhelníku nebo půlkruhu. Kulatá vložka to neumí, na druhou stranu v ní lze uvařit větší množství jednoho druhu těstovin. Děrované vložky do hrnců jsou také užitečné pro vaření rýže, napařování knedlíků, pirohů a noků.

Hrnce na mléko

Vaření mléka se zdá být zcela jednoduchým úkolem, přesto se často připálí nebo překypí. V profesionální kuchyni je to nepřípustné, proto se zde používají speciální hrnce na mléko. Velmi oblíbené jsou mlékovary, které jsou vybaveny takzvaným vodním pláštěm, speciální dvouplášťovou konstrukci, kdy se mléko vlastně ohřívá ve vodní lázni. Většina modelů je vybavena pohodlnou, ergonomickou a nevodící teplo rukojetí, která zvyšuje bezpečnost používání. V tomto typu hrnců můžete kromě ohřívání mléka také rozpustit čokoládu nebo ohřát před servírováním omáčku.

Při výběru gastro hrnců určených pro přípravu konkrétních pokrmů je dobré věnovat pozornost několika důležitým parametrům, jako je objem, výška, materiál, ze kterého byly vyrobeny, tloušťka dna (např. sendvičové dno). Pokud využíváte sporák s indukční varnou deskou, musí mít hrnce speciální, feromagnetické dno. Stojí za to připomenout, že sada by měla obsahovat vhodnou pokličku.

Publikováno: 29. 11. 2023

Kategorie: Bydlení

Autor: Jana Vosátková